Bryllupskjolene i vårt århundre

Har brudekjolene utviklet seg?

Som det allerede er snakket om så har brudekjolen utviklet seg helt siden 1700-tallet. Både i form og farge, til engangsbruk og flergangsbruk, for rik og fattig, til alle kroppsfasonger. La oss ta en kjapp titt på kjolene i vårt eget århundre og beskrive hva som var på moten da:

  • Brudekjoler år 2009-2010: Blonder- enten som detalj eller på hele kjolen. Mer romantiske kjoler og litt mer tildekkede kjoler, skuldrene skulle dekkes litt mer til, gjerne med en skulderstropp eller med små puffermer i blonder. Korte kjoler ble også mer på moten, enten som stroppløse kjoler eller kjoler med ballongskjørt. I de fleste brudekolleksjonene fantes det store brudekjoler gjerne med korsett og tilhørende stort skjørt flagrende etter seg. Gjenbruk var også på moten hvor man kjøpte fjorårets brudekjole som bare var bukt en gang. Ofte ble kjolene omsydd og farget for videre bruk, noe som ga dem et nytt liv og et lengre liv. For mer informasjon kan du lese Bryllupsklar og få innsikt og inspirasjon.
  • Brudekjoler år 2011-2012: I disse årene skulle brudekjolen være like unik som bruden. Den figursydde kjolen var på plass med klare snitt, rene og slanke linjer, og med pynt og bånd rundt brystet ble brudekjolen mer moderne. Den ble ekstra feminin med ekstra pynt og utskjæringer. Utskjæringene komplementerte de rene linjene i kjolen og ga den særpreg. I tillegg var ble de tradisjonelt hvite kjolene pyntet med litt farger. Det kunne være på bånd, rundt kanten nederst på kjolen, eller et brodert og påsydd mønster. Det ble også fokusert ekstra på at hver brud var unik og viktigheten av å skape en kjole for bruden slik at det var bruden som bærer kjolen og ikke kjolen bærer bruden.
  • Brudekjoler år 2013-2014: På moten disse årene var det tyll, blonder, 50-talls look og belter. Det var en videreføring av tidløse elegante kjoler med romantisk stil og feminine linjer. Kurver, tettsittende overdel og stort skjørt skulle man ha. Beltene skulle helst være broderte og i farger som rosa, vinrød, vintage lilla, grønne varianter og ofte med blomster, sløyfer eller broderier. Målet var å skape kontrast. Et annet stikkord var glamorøs eleganse a la Grace Kelly.
  • Brudekjoler år 2015-2017: Dette var tiden for åpen rygg, utskjæringer omkranset av blonder. Blondene kunne videreføres til lange armer, ofte med perler, enten for å understreke en klassisk look, eller vintage-look. Ofte kunne underskjørtet tas av for kvelden noe som først ga kjolen en klassisk variant for vigsels-bruk for senere å skape en mindre kjole til dans og moro på selve bryllupsfesten.