Gifte seg i bunad?

Vi har en herlig tradisjon med å bruke bunad på 17.mai. Hele vårt langstrakte land farges like mye av maiknoppene på trærne som av de ulike fargene og fasongene en bunad gir. Mange bruker også bunaden sin når de uteksaminerer seg fra høgskole/universitet, i konfirmasjon og som gjest i bryllup. Spesielt blir bunaden brukt under selve vielsen for så å bytte til selskapskjole til festmiddagen.

Men, hva er egentlig opplegget rundt å stå brud i bunad? Er dette kun for romantiske bondebryllup med hest og kjerre, gardstunet fullt av bunadskledde gjester og høner som springer mellom husa? Eller er det mest for borgerlige bryllup? Og bør da begge gifte seg i bunad? På Klikk.no kan se ta en titt på en rekke bunader både for inspirasjon og glede. Her er det vakre bunader både for mann og dame.

Velger man å gifte seg i bunad kan brudekrone være et fint smykke til stasen. I utgangspunktet har brudekronen vært brukt siden middelalderen i forbindelse med katolske kirker så lang tilbake som år 400! Brudekronene representerte kyskhet. I Norge er tradisjonen datert tilbake til 1500-tallet hvor man skulle ha håret løst under kronen som et tegn på renhet og at du var jomfru. Så streng er kanskje ikke bruken i dag, men den skal likevel bæres med verdighet.

Man kan også pynte bunaden med bunadssølv. Opprinnelig har hver drakt sitt tilhørende sølv. Og i utgangspunktet skal du ikke selv fritt kjøpe bunadssølv å sette på som du ønsker. Skal du følge tradisjonen så skal du la andre smykker ligge hjemme. Bunadssølvet skal være nok.

Noen bunader har også tilhørende hodeplagg og her skal du være litt obs! Det finnes ofte ulike hodeplagg for om du er gift eller ugift.

Uansett om du skal gifte deg i hagen, på stranda, på låven, i kirken, i rådhuset eller hjemme bør man kanskje tenke litt praktisk. Er sand i bunaden greit? Hvor varmt blir det med full stakk på seg hvis du gifter deg sommerstid? Blir det for kaldt med en florlett brudekjole hvis du skal gifte deg ytterst på et skjær? Og hva synes brudgommen om bunad eventuelt? Den er ofte også varmt for mannen med ullnickers, hatt, vest og skjorte. Men, det er veldig stilig da!